Trilby Trendsetter voor de hypnoseliteratuur

Trilby
Een plaats apart in de hypnoseliteratuur heeft Trilby van M. du Maurier (1894). Er is waarschijnlijk geen boek dat zoveel invloed heeft op de beeldvorming van de hypnose en haar beoefenaars. ‘Trilby’ beschrijft hoe een onschuldig meisje, aanvankelijk om verlost te zijn van haar hoofdpijn, gehypnotiseerd wordt en in de macht komt van een meedogenloze schurk. Deze ‘ Svengali’ dwingt Trilby haar zangtalent te ontwikkelen en daarmee een carrière onder de artiestennaam ‘La Svengali’ op te bouwen. Ook prest Svengali haar met hem te trouwen. Deze roman is talloze malen en in vele talen herdrukt. Tientallen keren is het verhaal verfilmd. De zwartharige Svengali-figuur met karakteristieke ‘joden-neus’ en priemende ogen is een begrip geworden dat model staat voor veel kwaadaardige magnetiseurs en hypnotiseurs.
Het boek ‘Trilby’ wordt zo populair dat het allerwegen navolging vind in talloze varianten. In het kielzog van haar succes ontstaat een levendige handel in allerlei Trilby- attributen. Schepen, muziekbands, kousen, stropdassen, hoeden, parfum, aardewerk en zelfs condooms worden aangeprezen met de naam ‘Trilby’ .
In het Amerikaanse Florida wordt een stadje omgedoopt in Trilby.
De roman Trilby markeert in de letterkunde de breuk met het magnetisme van Mesmer. Trilby wordt niet met het magnetisme van Mesmer maar volgens het model van Puységur, met wilskracht van Svengali, in trance gebracht.

Reacties

Populaire posts